Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

A magas vérnyomás, azaz a „néma gyilkos”

A magas vérnyomás számlájára írható Magyarországon évente 5000 haláleset. Más becslés szerint a helyzet még aggasztóbb és minden 8. haláleset szoros összefüggésben áll a hipertóniával, illetve annak szövődményeivel. 

A köztudatban a rákos megbetegedés él a legfenyegetőbb halálozási okként, pedig a legtöbb áldozatot nem a daganatos megbetegedések, hanem a szív- és érrendszeri betegségek szedik.
A magas vérnyomás betegséget a kialakulás oka szerint két nagy csoportba oszthatjuk.

A legtöbb felnőtt esetében sajnos nincs a magas vérnyomásnak azonosítható oka. Ez a fajta magas vérnyomás, az úgynevezett primer magas vérnyomás, éveken át fokozatosan fejlődik ki.

 Másodlagos hipertónia esetében a magas vérnyomásos állapot mögött minden esetben kimutathatóan szervi, intervenciós ok áll. A betegek kezelése tehát a kiváltó októl függően különböző lehet, a beavatkozásról a szakorvosnak kell döntenie.  


Kockázati tényezők

A hipertóniának számos kockázati tényezője van. A teljesség igénye nélkül:        

Életkor: A magas vérnyomás kockázata az életkorral fokozatos nő. A 64 éves korig a magas vérnyomás gyakoribb a férfiaknál, 65 év felett pedig a nőknél.

Genetika, családi kórtörténet         

Túlsúly, elhízás: A többlet súly, többlet vért is jelet, így több vérre van szükség ahhoz, hogy oxigént és tápanyagokat szállítson a szövetekbe. Ahogy a véredényeken keresztül keringő vér mennyisége nő, az artériás falakra gyakorolt nyomása is növekszik.      

Fizikai aktivitás: Az inaktív emberek pulzusszáma magasabb. Mozgás hatására csökken a nyugalmi pulzusszám, a mérséklődő pulzus vérnyomás csökkentő hatású. A fizikai mozgás hatására értágító anyagok szintje megemelkedik a vérben, míg az ereket szűkítő anyagoké csökken. A fizikai aktivitás hiánya növeli a túlsúly kockázatát is. 

Dohányzás:
A dohányfüst vegyi anyagai károsítják az ér belhártyáját. A nikotin érösszehúzó hatású, ezáltal fokozza a szívizom terhelését.          

Túl sok só (nátrium) az étrendben: Túlzott só fogyasztás növeli a vízvisszatartást a szervezetben, ami vérnyomásemelő hatású.       

Túl kevés kálium az étrendben: A kálium segít egyensúlyba hozni a sejtekben a nátrium mennyiségét.

Alkoholfogyasztás: A mértékletes alkoholfogyasztás vérnyomáscsökkentő hatású Ha valaki viszont tartósan fogyaszt nagyobb mennyiségben alkoholt, akkor azzal a vérnyomás emelkedését idézheti elő, illetve súlyosbíthatja a már meglévő hipertóniát.


Sajnos, a hipertónia tünetei sok esetben nem okoznak olyan komoly panaszokat, hogy az érintettek orvoshoz forduljanak vele, így csak a súlyosabb szövődmények jelentkezésekor szembesülnek azzal, hogy magas vérnyomás betegségben szenvednek.           
A hipertónia 80%-a életmóddal összefüggő. Így megelőzésében elsősorban életmód tényezők játszanak szerepet.

Mozogjon rendszeresen, étkezzen változatosan és kerülje a dohányzást!   

Mindenkinek javasoljuk a vérnyomás időszakos ellenőrzését, melyre megfelelőek a digitális vérnyomásmérők. Egészséges embernél, ha nyugalmi állapotban 140/90 Hgmm-nél alacsonyabb a vérnyomás, akkor további teendő nincs. Ellenkező esetben az ismételten észlelt emelkedett vérnyomásérték esetén tanácsos orvoshoz fordulni.   
Legyen a május a vérnyomásmérés hónapja! A Nemzetközi Hipertónia Világ Liga és a Magyar Hypertonia Társaság idén is mozgalmat hirdet 2019 májusára. A mozgalom célja figyelemfelhívás a népbetegséggé vált hipertónia veszélyeire, a kellő időben történő felismerés és megelőzés fontosságára.        

forrás:
http://hypertension.hu
https://www.kardiokozpont.hu/magas-vernyomas

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-pressure/symptoms-causes/syc-20373410
https://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/magasvernyomas-betegseg/28?autorefreshed=1
kép: https://hughesdentistry.com/may-is-national-high-blood-pressure-education-month/

Keresés