Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Adj vért, életet mentesz!

A levett vérből vörösvérsejt-koncentrátum, plazmakészítmények és vérlemezke-koncentrátum készül, így egy egység teljes vér 3 beteg életén segíthet.

A vért nem lehet mesterségesen előállítani, ezért van szükség a véradók önzetlenségére.

Véradásra minden 18. életévét betöltött egészséges felnőtt ember jelentkezhet, aki még nem múlt el 65 éves. A férfiak évente ötször, a nők maximum háromszor adhatnak vért. Két véradás között legkevesebb 56 napnak kell eltelnie.

Minden véradást orvosi vizsgálat előz meg. A véradás a véradó egészségét is szolgálja, hiszen a kötelező tesztek elvégzése után szűrővizsgálat kiterjed a HIV, a Hepatitisz-B, a Hepatitsz-C és szifilisz kimutatására is. A megelőző orvosi vizsgálat vérnyomásmérésből, a szív és a tüdő meghallgatásából, a nyaki nyirokcsomók tapintásából, a látható nyálkahártyák megtekintéséből áll. Ha a vizsgálat során eltérést találnak, akkor időlegesen vagy véglegesen kizárják a donort a véradásból.

Alkalmanként 450 ml és még három kémcsőnyi vér (utólagos ellenőrző vizsgálatokhoz) levételére kerül sor. Steril, egyszerhasználatos, műanyag zsákba, vérvételi rázómérleg segítségével gyűjtik a teljes vért. Ideális esetben az egész folyamat maximum 15 percet vesz igénybe, a teljes procedúra sincs több fél óránál.

Emberek milliói a világban olyan személyeknek köszönhetik életüket, akikkel soha nem találkoznak – akik szabad akaratukból, ellenszolgáltatás nélkül adtak számukra vért. A Föld népességének nagyobbik része azonban nem jut biztonságos vérhez. Nagyon sok országban függnek a betegek családtagjainak vagy barátainak véradásától, és számos helyen a véradók ma is fizetséget kapnak. A világ minden tájáról származó példák azonban azt bizonyítják, hogy az önkéntes, térítésmentes véradók jelentik a biztonságos vérellátás alapját, mivel az ő esetükben a legkisebb az esélye életveszélyes fertőzések átadásának. Ezekről az elfelejtett hősökről emlékezünk meg a Véradók Világnapján.

Évenként június 14.-én, a Véradók Világnapján megrendezésre kerülő esemény nem a nemzeti Véradók Napját kívánja helyettesíteni, inkább egy lehetőséget szeretne biztosítani a közös ünneplésre azon a napon, amikor Karl Landsteiner az ABO vércsoport rendszer Nobel-díjas felfedezője született.

Június 14-e fő célja nem új véradók özönének vonzása, hanem a köszönet kifejezése mindazoknak, akik önkéntesen adnak vért, nem várva egyéb jutalmat, mint azt a jó érzést, hogy segítettek életet menteni. Remélhetőleg fő célja mellett azért ráirányítja a figyelmet  az önkéntes véradás fontosságára, és arra bátorítja az embereket, hogy váljanak rendszeres véradókká.

Az élet nélkülözhetetlen elemét az emberi vért csak az emberi szervezet képes termelni. A vér csak véradással pótolható, szükségünk van egymás segítségére!

Forrás:
https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/belgyogyaszat/cikkek/veradas_mik_az_elonyei_kinek_segithetunk_vele/20131121122531

Kép forrása: http://www.ovsz.hu/ver/veradok-vilagnapja-junius-14
, https://bhc.hu/magunkrol/sajtoszoba/sajtokozlemenyek/2019/hirek/20190401-veradas/

Keresés