Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

November 14. a cukorbetegség világnapja

Marton Ádám
2018. 11. 14. 12:00:00

Képtalálat a következőre: „cukorbetegség világnapja”A cukorbetegség, más néven diabétesz, hazánkban nagyjából egymillió embert érint, akiknek a száma évről évre nő. A magas vérnyomáshoz hasonlóan a cukorbetegség is néma gyilkos, melynek hosszú távú tünetei, akár egy évtizeddel később is jelentkezhetnek. Ilyen tünet lehet például a fáradtság, teljesítménycsökkenés, látásromlás vagy komolyabb esetekben akár a vakság vagy a végtagok elvesztése. Mivel az érintettek száma minden nap csak emelkedik, saját felelősségünk az önellenőrzés rendszeres végzése, hogy még a betegség korai szakaszában elkezdhessük a kezelést és ezzel minimalizáljuk annak élettani hatásait.

Hogyan előzhető meg a diabétesz?

A betegségre hajlamos egyéneket ma még nem lehet megóvni a betegség kialakulásától, de a rizikófaktorok csökkentése, a diagnózis korai felállítása és a kezelés mihamarabbi elkezdése a szövődményeket csökkentheti. Természetesen az egészséges életmód, a gyakori testmozgás, a cukorban gazdag ételek kerülése, a szénhidrát megfelelő mennyiségű bevitele, a kiegyensúlyozott táplálkozás és a rendszeres önellenőrzés mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy egészségünket hosszú távon megőrizhessük. Ezen felül ne féljünk attól, hogy professzionális segítséget kérjünk háziorvosunktól és/vagy egy jól képzett dietetikus szakembertől, hiszen a megelőzés első lépése az, hogy beszélünk a betegségről.

Mit tegyünk, ha már megtörtént a baj?

Ha valamilyen vizsgálat után felmerült a cukorbetegség gyanúja, akkor sem kell pánikba esnünk. Első lépésként háziorvosunkkal konzultáljunk, majd mihamarabb fel kell keresni egy diabetológus szakembert, akivel a hosszú távú kezelést, ellenőrzést és életmódváltást kell megbeszélni. Ne feledjük, cukorbetegség esetén a legfontosabb az, hogy a kórt kordában tartsuk annak érdekében, hogy megakadályozzuk a hosszú távú szövődmények kialakulását, és teljes, egészséges életet élhessünk.

Keresés